Přestavba jádra může provoz i zhoršit


Než začnete bourat umakartové stěny bytového jádra, přemýšlejte více o provozu nové koupelny než o výběru módních van a líbivých obkladů.


Každá rada dobrá není. Na internetu a v časopisech o bydlení se objevují rady skutečných odborníků, ale i „takzvaných odborníků“, jak řešit koupelnu ve spojení s výměnou bytového jádra. Nad některými návrhy člověk žasne, doporučené řešení by vám provoz nové koupelny pořádně zkomplikovalo. Navržené dispoziční řešení je totiž mnohem horší než původní. Pokud současně s jádrem nebouráte i další příčky a neměníte půdorys celého bytu, často je rozumnější původní rozvržení sanity ponechat.

Na bytovém jádru, které se v panelácích objevuje nejčastěji, si můžeme ukázat možnosti provozního řešení, vhodné i nevhodné. Jádro B10 má tři základní varianty – AA s koupenou šířky 160 cm, BA s koupelnou širokou 120 cm a BH (také s šířkou koupelny 120 cm) pro garsonky, kde se do jádra vstupuje z boční strany a není možný přímý vstup na WC.

JÁDRO S ORIENTACÍ H+KK

Varianta AA

Při svých rozměrech má jádro dobře promyšlené řešení koupelny – vana je při zadní stěně, umyvadlo při vstupu, protože se během dne nejčastěji používá. K protější straně je možné postavit pračku. Vhodnější je zakoupit pračku se zkrácenou hloubkou (na trhu jsou od hloubky 40 cm), aby prostor mezi umyvadlem a pračkou zůstal co největší. Lepší řešení nevymyslíte, pokud nechcete propojit koupelnu s WC. Spojení pro vícečlennou rodinu ale příliš vhodné není, když v bytě není další samostatné WC (jenom velké vícegenerační byty mají dvě jádra).

Na internetu jsem objevila návrhy na změny dispozice, které navádějí čtenáře k doslova nešťastnému řešení. Rohový sprchový kout (na obrázku řešení 1) je umístěný tak, že k sousední pračce se přes umyvadlo téměř nedostanete. Každé vytahování prádla bude komplikované, případná oprava pračky skoro nemožná. Ve čtvrtkruhovém sprchovém koutě 80/80 cm se navíc myje podstatně hůře než ve vaně, nemáte možnost ani pořádně zvednout ruce. Také údržba sprchy je obtížnější než mytí vany. Mnohem lépe bude provozně sloužit původní dispozice, zvláště když pračku i umyvadlo zakomponujete do úložných skříněk a na WC osadíte malé umyvátko (řešení 2). To vám umožní závěsný klozet, který je kratší než původní kombi, konstrukce se splachovací nádržkou se vejde do instalační šachty.

Další návrh doporučuje propojení koupelny a WC. Výhodou takového spojení by mělo být zvětšení a uvolnění prostoru. Zadívejte se ale na půdorys řešení 3: výsledkem je provozní zmatek, prostor je „zaplácaný“ zařizovacími předměty a hlavně se k umyvadlu (kam chodíte nejčastěji) musíte protahovat mezi záchodem a pračkou. Ani do vany není snadný přístup. Řešení je doslova nedůstojné. První „na ráně“ musí být umyvadlo, naopak záchod by měl být spíše někde v pozadí.

Pokud chcete prostor opticky zvětšit a rozhodnete se obě místnosti propojit, pak by měla být výsledkem opravdu uvolněnost, dostatek prostoru pro pohyb lidí. Tady by výměna vany za sprchový kout měla větší efekt než při zachování samostatného WC. Možnosti ukazují řešení 4 a řešení 5. První využívá běžné sanitární vybavení, druhé je velkorysejší s atypickou velikostí pohodlného sprchového koutu na místě původního WC (takové řešení je pro spojený prostor jádra mnohem vhodnější).

Varianta BA

Původní řešení jádra je stejné jako v předchozí variantě, ale koupelna je více stísněná, nepočítá se v ní s pračkou. „Doporučený“ návrh – řešení 6 – zaměnil vanu za sprchu. Výsledkem je méně pohodlné mytí v malém sprchovém koutě a menší prostor pro umyvadlo. Na místě uvolněném po vaně je nesmyslně zakreslená nějaká domácí rostlina. V místnosti bez okna žádná kytka nepřežije, takže umělá?! Proč na tomto místě není skříňka, která u dveří zbytečně zužuje prostor před umyvadlem?

Rozhodně vhodnější je původní sestava koupelny, vylepšení může nastat spíše jen vhodným výběrem umyvadla v kombinaci se skříňkami, u WC bude opět vhodný závěsný klozet a doplnění umyvátkem – viz řešení 8. Dobrý nápad ukazuje fotografie se sprchou připojenou k umývátku, nahradí funkci bidetu, se kterým při jednom jádru v panelákovém bytě určitě nemůžete počítat.

Dalším návrhem je propojení koupeny s WC. Tento návrh 7 je snad nejhorší ze všech. Dveře do koupelny zmizely, takže se do ní vchází nedůstojně přes záchod. A aby byl přístup k nejvzdálenějšímu (přitom nejpotřebnějšímu) umyvadlu ještě komplikovanější, autor návrhu do cesty postavil skříňku. Průchod mezi ní a klozetem je poloviční, než předepisuje norma.

Pokud už místnosti spojujete a chcete jedny dveře odstranit, rozhodně by měl zůstat přímý vstup do koupelny – řešení 9. Umyvadlo musí být nejlépe přístupné. Tady by opět výměna vany za sprchový kout měla větší logiku (ale může zůstat vana), uvolněné místo lze využít pro vysokou skříňku. Mnohem příjemnější je však pořádný sprchový kout na místě původního WC, jak ukazuje řešení 10.

Varianta BH

Koupelna široká 120 cm a průchod přes ni na WC má nejhorší provozní vztahy, v krátké vaně se špatně myje a prostor před umyvadlem není dostatečný. Nahrazení vany čtvrtkruhovým sprchovým koutem – řešení 11 – ale provoz jen zkomplikuje. Prostor před umyvadlem a průchod na WC se ještě zmenšil, před klozetovou mísou je navíc nesmyslně umístěná skříňka, vyšší člověk už bude mít problém s usednutím na mísu. A vedle sprchy opět nacházíme směšnou květinu (proč tu není raději skříňka?).

Sprchový kout můžeme zvolit atypických rozměrů, malou šířku 70 cm vynahradí délka 120 cm (člověk tu může zvednout i roztáhnout ruce), pro umyvadlo a průchod k WC se prostor přitom nezmenší (řešení 12). Na trhu už jsou umyvadla vhodných rozměrů – například IKEA nabízí krásné umyvadlo Lillången o rozměrech 60/41 cm. Ale pokud už budete volit atypický sprchový kout, dejte přednost pořádným rozměrům na místě původního WC – řešení 13. Provoz celé koupelny se značně uvolní.

Za povšimnutí stojí také orientace dveřních křídel. Dveře se vždy otvírají tak, aby se co nejkratší cestou procházelo k umyvadlu.

Je rohová vana vhodná do paneláku?

Módním hitem posledních let je rohová vana. Zákazníci jsou z ní nadšení, architekti nešťastní. Obrovská vana zabírá zvláště v malých koupelnách tolik prostoru, že se pak nevejde ostatní potřebné vybavení, respektive nejsou zachovány vhodné odstupy mezi nimi. Reklamní slogany říkají, že rohová vana prostor naopak ušetří, protože při úhlopříčném uložení vany získáte větší délku pro položení svého těla. Než propagaci uvěříte, zadívejte se na obrázek, který srovnává propojený prostor jádra B10 AA při použití různých zařizovacích předmětů: vany rohové nejběžnější (140/140 cm), rohové zúžené (150/100 cm) a klasické obdélníkové (160/70 cm). Jasně vidíte, která z nich zabírá největší prostor. A která má delší prostor na ležení? Při použití první z nich nezůstane místo ani na umyvadlo, natož na pračku. Ve srovnání s takovým řešením je původní jádro s odděleným WC provozně naprosto dokonalé.

Varianty se sprchou zase ukazují, že pro sjednocený prostor se rozhodně vyplatí použít dražší řešení s atypickým sprchovým koutem na místě původního WC než se nepohodlně sprchovat v malém rohovém koutě 80/80 cm.

Tipy pro malé koupelny

I maličká koupelna může být moderně a vkusně vybavená. Moderně neznamená módně, ale vhodně pro život moderního člověka. Módní trendy se brzy okoukají a přestanou vás bavit, jakmile se objeví něco nového. Přestavba koupelny není levná, její podoba by tedy měla být spíše nadčasová. Toho dosáhnete jednoduchostí, především ve výběru obkladů. Pestré a příliš barevné obklady malý prostor roztříští a opticky zmenší, zvláště v tmavších odstínech. Tmavší (ale jednobarevné) obklady můžete využít na podlahu, stěny by měly zůstat světlé, nejlépe také jednobarevné. Různé šachovnicové vzory a barevné kachličky s bordurami nejsou pro moderní koupelnu „to pravé ořechové“.

Dnes už je na trhu velký výběr i menších umyvadel, od dražších designových až po levnější. Krásné nerezové nebo skleněné umyvadlo menších rozměrů může být i kruhové. Větší umyvadla mohou mít zase odkládací plochu, pod kterou se už vejde pračka. Cenově dostupné varianty umyvadel s příjemným designem nabízí IKEA, dokonce v kombinacích s vhodným koupelnovým nábytkem.

Zdroj: http://www.bydleni-iq.cz

Odkaz na zdroj

Publikováno: 29.04.2022