Seznam článků

1+kk na zajímavou 2+kk
Malý panelový byt je pro jednoho výhra, pro rodinu zase naprosto nevyhovující bydlení. V obou případech však bývá nutná razantní rekonstrukce. A to se také stalo u bytu 1 + 1 na pražské Lhotce. Zdroj: https://www.idnes.cz/bydleni/rekonstrukce/rekonstrukce-panelakoveho-bytu-1-1.A220615_210948_rekonstrukce_rez
Nelepší byty pro rekonstrukci
Dnes si ukážeme rekonstrukce těch šťastných, kteří bydlí panelácích VVÚ-ETA. Tyto domy se stavěly zejména v Praze a Středočeském kraji a jejich obyvatelé mají veliké štěstí, že jejich byty mají šířku (rozpon) 6 metrů.
Denní světlo v koupelně
Napadlo Vás někdy při vstupu do koupelny, že by bylo příjemné mít zde aspoň “nějaké okamžité” světlo. V současné době LED osvětlení, už to není taková tragédie jako v minulosti, kdy se každým zapnutím světla zkracovala životnost zdroje, nemluvě o úsporných žárovkách, které měly pomalejší náběh. Nicméně denní světlo v koupelně je opravdu příjemný bonus navíc.
Přestavba jádra může provoz i zhoršit
Než začnete bourat umakartové stěny bytového jádra, přemýšlejte více o provozu nové koupelny než o výběru módních van a líbivých obkladů.
3 varianty jádra pro H+kk
3 varianty jak lze vyřešit nejpoužívanější jádro v panelovém bytě
Byt 2+1 prošel velmi příjemnou proměnou
Byt na pražském sídlišti Malešice s dispozicí 2+1 s lodžií potřeboval razantní změnu. Staré umakartové jádro s přidruženou kuchyňskou linkou bylo nutné odstranit a celému prostoru dát moderní tvář.
Betonové stěrky
Betonové stěrky se stávají zajímavou alternativou klasickým obkladům. Použití stěrek je vhodné do prostor jako jsou koupelny, kuchyně, v obývacím pokoji, podlahy, ale třeba i komerční prostory, restaurace nebo kadeřnictví. Používají se přitom pouze přírodní materiály na bázi vápencového štuku a minerálních látek, microcementu, vodou ředitelnými barvami a pryskyřicí.
Panelákovému bytu po proměně vládne beton
Lucie a Martin nešli cestou kompromisů, spolehli se na interiérovou designérku. Za pár měsíců a po kompletní rekonstrukci získal jejich běžný panelákový byt luxusní parametry. Sídliště i část pražského panoramatu mají denně jako dlani, majitelé bytu totiž bydlí v posledním, 11. patře paneláku. Byt 3+1 nechali k nepoznání proměnit a v začátku jim pomohla náhoda.
Kuchyně
Tentokrát se designérský tým v čele s Denisou Bartošovou vrhne na bydlení pro mladou rodinu. Tu tvoří Tereza, toho času na mateřské dovolené, její manžel, miminko, dva psi a dvě kočky. Tereza pracuje v sociální sféře a ve volném čase se i na rodičovské dovolené věnuje charitativní činnosti. Teď si konečně našla čas i na své tužby a přeje si novou kuchyň, protože v té současné se už podle jejích slov nedá ani pořádně uvařit.
Obývací pokoj plný světla
Mladá manažerka Šárka si našla byt v dobré lokalitě. Vyhovovala jí jeho velikost, dispozice i to, že nebylo potřeba ho nijak rekonstruovat. Jenže po čase zjistila, že byt je sice skvělý, ale na podzim a v zimě má zásadní nedostatek. Málo světla! Dokáže designér Petr Šlejmar vnést do Šárčina bytu světlo bez razantních stavebních úprav?
Rudá, ne krvavá
Červená podlaha v rekonstruované kuchyni paní Horváthové na první pohled praští do očí. Takovou výzvu si nemůže dovolit jen tak někdo, ale designéři přesně vědí, jak to zařídit, aby rudá nebyla barvou agrese, ale interiér omladila, dala mu nádech originality. Takto extravagantní řešení navíc zapracovali do návrhu maličké kuchyně, kterou si majitelka přála využít ještě několika dalšími způsoby - kromě kuchyně s jídelnou se zde nachází také šatní skříň a provizorní lůžko pro návštěvy.
Vaření nezastavíš!
Úprava garsonky je sama o sobě výzvou. Umění maximálně využít minimální prostor zde designérky ještě povýšili vytvořením bezbariérového prostoru pro gastronomického umělce na invalidním vozíku. Pan Černý strávil tři roky v nemocnicích při boji s nemocí, která nakonec snížila jeho pohyblivost, proto proměna klade důraz nejen na široké a pohodlné průchody mezi všemi zónami bytu, ale také na svěžest a hravost.